MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
Bemutatkozik a János Vitéz Látogatóközpont
Szeretettel köszöntünk a János Vitéz látogatóközpont weblapján! Mivel ide látogattál hozzánk, bizonyára valamely oknál fogva felkeltettük az érdeklődésedet, kérdések merültek fel benned, melyekre válaszokat szeretnél. Mi pedig nem raboljuk az idődet, lássuk a legfontosabb tudnivalókat velünk kapcsolatosan.

Kik vagyunk?

A látogatóközpont Kiskőrös város legújabb turisztikai attrakciója, egy interaktív, játékos kiállítás, melynek végigjárása során vendégeink átélhetik Petőfi Sándor leghíresebb művének cselekményét, együtt kalandozva Kukoricza Jancsival kicsiny falujától egészen Tündérországig.

Értem-értem. De mit jelent ez a gyakorlatban?

A teljesen felújított, 1845-ben épült kései klasszicista stílusú kúria falai közt egy interaktív labirintus várja a látogatóit, amelyet színházi díszletekkel és a legmodernebb számítógépes, fény- és hangtechnika segítségével szereltünk fel, mindezeknek köszönhetően a látogató aktív résztvevőjévé válik a történetnek. A tárlatvezetés sem hagyományos formában, hanem egy táblagép segítségével folyik, ennek az utasításait kell végrehajtani, az intézmény munkatársai csupán kísérő szerepet töltenek be a játék folyamán.

Kinek ajánlják?

Leginkább mindenkinek, hiszen Petőfi elbeszélő költeménye minden korban képes belopni magát az ember szívébe. Azonban nem elhanyagolható tény, hogy az általános iskolák 5. osztályaiban a mű kötelező olvasmányként van jelen, így feldolgozásában hatalmas segítség a pedagógusok és a gyerekek számára intézményünk interaktív, 21. századi megközelítése. Akár dolgozat elött, akár utána (sőt, ne tessék megfeledkezni a 6. osztályosokról sem), legyen szó osztálykirándulásról, vagy lyukasóráról, a nálunk eltöltött idő alkalmas a megszerzett tudás elmélyítésére, mivel a sokszor csak muszájból olvasott mesét élettel töltjük meg!

A csapatok 15 percenként követik egymást. Egy kaland átlagosan 20-25 perc egy csapat számára.

Nagyon jó! De mit csinál addig a többi látogató?

A látogatóközpont emeleti részében színvonalas múzeumpedagógiai foglalkoztatót rendeztünk be, ahol, külön térítési díj ellenében, ugyancsak János vitéz témában merülhetnek el a csemeték, felügyelő személyzet irányításával. Ízelítő a gyüjteményből: 3D puzzle egy Tündérpalota formájában, memóriajátékok verses és képi feladványokkal, társasjátékok, tilitoli.

Miért pont Kiskőrös?

Hiszen egy jó hely! Kell ennél több? Félretéve a tréfát, városunk leghíresebb szülötte maga Petőfi Sándor, aki 1823. január 1-én itt, egy nádfedeles kis házikóban látta meg a napvilágot, innen indult világhódító útjára. A látogatóközpont helyszíne így nem is lehetne autentikusabb. Kiskőrös már a kiegyezés elött ápolta kultuszát, a világ első köztéri Petőfi szobrát 1862-ben állították, azóta is megtekinthető. Szülőháza és a hozzá tartozó múzeum-együttes az országos kultusz egyik központja, színvonalas Petőfi témájú és néprajzi gyűjteménnyel. Egy vagy akár több napos osztálykirándulásokkal kapcsolatban a következő telefonszámon lehet érdeklődni: +3620/230-4442 vagy kérje ajánlatunkat a janosvitezlk@gmail.com e-mail címen. Reméljük az imént felsoroltakkal felkeltettük érdeklődésedet és hamarosan Téged is látogatóink közt tudhatunk! Addig is minden jót! :)

A projekt címe: „János Vitéz Látogatóközpont kialakítása Kiskőrösön”
Pályázati azonosító: DAOP-2.1.1/J-12-2012-0060
Pályázati kiírás címe: DAOP-2.1.1/J-12
„Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése”
Közreműködő Szervezet: DARF - Dél-Alfőldi
Regionális Fejlesztési ügynökség Nonprofit Kft.
Projektgazda: Kiskőrös Város önkormányzata
Projekt helyszín: 6200 Kiskőrös, Martini u. 6.
Elnyert támogatási összeg: 407 923 242 Ft